Åtgärdade nyss ett fel som inträffade på sidan vilket gjorde att den var otillgänglig sedan kl: 10:00 idag onsdag (3 juni 2015)

Man lär sig av sina misstag brukar man ju säga, och i det här fallet lärde jag något nytt om WordPress…

Tydligen så formateras inte rubriktexterna för inlägg som man publicerar (märkligt med tanke på att inläggets själva innehåll formateras), och jag hade tidsinställt publicering av mitt senaste sökmotoroptimeringsinlägg till kl: 10:00 idag, och när det då publicerades, så verkar det som att <title> taggen jag har i rubriktexten, inte blev formaterad som jag trodde att den skulle bli, därmed sabbade detta stora delar av webbsidan och gjorde den praktiskt taget oläslig för alla besökare.

Så nu kan ni se också hur mycket skada ett litet misstag med taggar verkligen kan göra i praktiken! :) Bra praktiskt exempel, och för er som missade bloggens lidande när en <title> tagg i rå kod introducerades mitt inuti en <body> tagg utan att stängas(!), så kan jag meddela att den i stort sett förstörde efterföljande kod från rubriken och nedåt genom att agera som ”o-stängd tagg” (se goda praktiker från XML inlägget) och dessutom en <head>-specifik tagg (<title> ska bara vara i <head>).

Låt detta även agera varning för alla er andra som funderar på- eller redan bloggar om kod osv. Jag valde nu för detta inlägget att använda <title> tagg i rubriktexten för att vara så ”korrekt” och lättförståeligt som möjligt, men har aldrig tidigare stött på bevis som skulle indikera att rubriktexter inte skulle formateras i WordPress.

Inte så lätt att veta kan jag tycka då resten av inläggens innehåll formateras…

Hursomhelst, nu vet även ni att man bör undvika detta, eller göra som jag nyss gjorde för att åtgärda felet – formatera taggen (om man tvunget vill ha en tagg i rubriktexten som jag ville) manuellt med &lt; för <-tecknet, och &gt; för >-tecknet (lt = less-than, gt = greater-than – hjälper att komma ihåg tycker jag själv när man förstår varför det heter just LT resp. GT i specialtecken koden för HTML för specifika tecken :) ).

Jag ska inom kort skriva ett inlägg som mer i detalj förklarar och går igenom HTML-specialtecken och kodning av dessa (formatering) där vi bland annat kommer ta upp ovan som användes för att lösa problemet vi fick av vår <title> tagg i rubriken :)

Ville bara informera och meddela så ni vet vad det var som hände, och varför, såg det som ett ypperligt tillfälle att styrka varför man bör vara noga med hur man utvecklar sina webbsidor :)

Tills nästa inlägg- :)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *