Introduktion till On-page sökmotoroptimering (SEO) – Meta-data taggar för sökmotoroptimering och indexering (keywords, description & robots)

För några år sedan (i skrivande stund) så var det betydligt populärare än vad det är idag med taggar som meta-keyword. Idag fokuserar indexerings robotarna mer och mer på själva innehållet som finns skrivet på en webbsida – därav den stora vikt som kom med HTML5-semantiska uppmärkningen av innehållet så indexeringsrobotarna förstår innehållet betydligt bättre och kan samla in ytterligare mer data än vad bara innehållet består av som t ex. även beskrivning av innehållet på ett språk bottarna själva kan förstå.

Men låt oss börja gå igenom de tre mest kända meta-data taggarna och se lite mer detaljerat på hur dessa fungerar och hur man kan nyttja de på ett bra sätt:

Meta-data taggen för: keywords – för nyckelord för ens webbsida till sökmotorerna

Denna meta-data tagg var betydligt populärare förr, dock på grund av att många missbrukade den på sätt som att ”spamma” alla möjliga ord, oavsett hur irrelevanta orden/termerna var för deras egna sidas faktiska innehåll – i hopp om att snappa upp trafik på sökningar på andra populära ord och termer, så tappade sökmotorer intresset. Många missförstod också hur meta-data taggen för keywords var tänkt att användas, vilket resulterade i att folk skriv flera instanser av samma ord, fast med olika variation på versaler och gemener för ordet – t ex. SmAk och smak och SMAK – för att göra- vad de förmdodligen trodde var- att täcka alla möjliga sökningar för ordet – utifall sökningarna var s.k. ”case-sensitive” och kunde ge olika sökresultat baserat på stora och små bokstäver.

Där var till och med tillfällen då någon hörde talas om ett rykte att så länge ordet ”existerade” på sidan, så blev det helt plötsligt ”tyngre” sökmotoroptimeringsmässigt, vilket ibland ledde till att folk som försökte fuska med sökmotoroptimeringen skrev in text på sin webbsida, och gav sedan texten stilar för att ”verka osynlig” för besökare på sidan, men som fortfarande kunde snappas upp av indexeringsrobotarna.

Efter ett tag blev bl. a. Google så trött på allt missbruk så de beslutade sig för att straffa folk som försökte fuska genom att sänka deras ranking (har jag för mig ;p).

Men för dem som faktiskt använde meta-data taggen för keywords på ett korrekt sätt, så kunde den användas för att tagga innehåll som fanns på sidan, såväl som inte fanns på sidan för att indikera vad sidan handlade om, även om just sidan inte specifikt berättade det i innehållet på sidan själv.

Detta tyckte jag själv var oerhört bra och användbart att ha tillgång till, men numera verkar det som meta-data taggen för keywords mer eller mindre slopas helt och hållet för indexeringsprocessen.

Att ha möjlighet till en metod för att in-direkt kunna deklarera vad ens sida handlade om för sökmotoroptimering tycker jag själv hade varit riktigt awesome!

Jag använde själv meta-data taggen för keywords ganska aktivt ända tills jag såg en diskussionstråd på MOZ.com som gav mig en tankeställare och fick mig att inse att det kanske inte gjorde så mycket längre som jag trodde/hade hoppats på: Moz.com diskussionstråd

Dock på den ljusa sidan innebär detta mindre tid till att komma på klyftiga nyckelord, och mer tid och fokus att lägga på faktiska webbsidan och det som verkligen spelar roll idag – såsom innehållet.

Meta-data taggen för: description – för beskrivning av ens webbsida till sökmotorerna

Meta-data taggen för description är en bra tagg att använda. Google visar t ex. meta-data taggen för description under länken till sidan för sökresultatet. Detta är användbart och bra då en beskrivning av specifika sidor och undersidor kan visas genom att ge dessa beskrivningar till meta-data taggen för description, som sedan visas för besökare på Googles egna sökresultats sida – som ni kan se nedan:

Meta-description visad både i kod såväl som resultat i sökmotor

Enligt vår SEO-referenssida (Moz.com) så är en rekommenderad längd på 155 tecken att föredra för vår Meta-description.

Tänk på att texten skall locka in besökare på din webbsida när de får upp din sida som ett av sökresultaten hos t ex. Google, och därför bör skriva texten så marknadsförande och lockande som möjligt på 155 tecken (inkluderar mellanslag).

Exempel på hur Meta-description skrivs kan ses nedan:

<meta name="description" content="Här placerar vi vår beskrivning av denna undersida" />

Meta-data taggen för: robots – för instruktion om hur en webbsida skall sökmotorindexeras

Meta-data taggen för robots används för att bestämma vilken typ av åtkomst som indexeringsrobotar är tillåtna att ha på din webbsida när de skall indexera denvart de får lov att indexera, såväl som vad för något de får lov att indexera.

För meta-data taggar som finns tillgängliga finns en väldigt bra referenssida på nätet kallad Metatags.info, kolla gärna in den sidan för mer information om ni skulle vara intresserade, finns även tillgänglig på vår Länkar-sida.

De vanligaste värdena jag själv har använt för meta-data taggen för robots har varit "noindex, nofollow" när jag önskat att en viss undersida eller webbsida inte skulle bli indexerad, såväl som "index, follow" om jag vill att undersidan/sidan ska indexeras, såväl som att följa länkar på sidan och även indexera de sidorna, se kodexempel nedan:

<meta name="robots" content="index, follow" /> <!-- För indexering av hela hemsidan -->

<meta name="robots" content="noindex, nofollow" /> <!-- För ingen indexering -->

Och för mer information om Meta-robots taggen kan ni kolla referenssidan Metatags.info för mer detaljer ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *