Introduktion till On-page sökmotoroptimering (SEO) – <title> taggen och dess syfte/funktion och hur man kan skriva för främsta sökmotoroptimerings resultat!

<title> taggen är viktig av ett flertal anledningar, dels då den kan användas som stöd för dina besökare om de skulle tappa bort sig på din webbsida då <title>-taggen’s text placeras i webbläsarramen– eller för er som surfar med flikar i webbläsaren – så blir det en typ av ”titeltext” för fliken där webbsidan visas (Större behov/populärare förr i tiden).

Numera har <title> taggen mer övergått till ett annat viktigt syfte och funktion att fylla – nämligen för On-page sökmotoroptimering.

Hur funkar då detta? Jo, eftersom <title> taggen är så högt värderad av sökmotorerna för att ”fiska”/leverera information om vad din sida handlar om, så kan det vara smart att inkludera lite nyckelord vad just din webbsida handlar om såväl som kanske ditt företagsnamn eller namn på webbsidan, eller liknande.

För tidigare webbsidor jag själv tagit fram så brukar mina <title> taggs-texter se ut som följer:

Webbsida/Företags-namn (- Tel: XXX-XX XX XX, E-post: Dummy@email.com) @ Startsidan - Nyckelord1, Nyckelord2, Nyckelord3, osv.

Som ni ser ovan brukar jag alltid först ha med webbsidan eller företagsnamnet, följt av (ibland) de viktigaste kontaktdetaljerna – dock bros detta på lite hur viktigt kontakt är och om det är mer värdefullt än t ex. att få med fler nyckelord för att representera sidan och dess syfte. Man måste nämligen tänka på att längden av <title> taggen inte är oändlig, och alla sökmotorer tillåter ”x” antal tecken att visas på deras sidor från <title> taggen, vilket man kanske bör anpassa sig efter om man vill att allt i ens <title> tagg skall synas på sökresultat sidorna.

Ett praktiskt exempel för att se hur indexerade webbsidors <title> tagg presenteras

Ni bör tänka på att det ni skriver som er <title>-text är det som kommer att synas på Google på följande sätt (se bild nedan):

interconnected title-tag search on google result page

Med detta så förstår ni säkert hur SEO-viktigt innehållet i en <title>-tagg verkligen är – då detta är det allra första (och största) som besökare som Googlar för att hitta saker får se på Googles sökresultats sida!

Så tänk noggrant igenom vad just er webbsida bör marknadsföras med såväl som vad ni anser vara viktigt att ha med i er <title>-text :)

Praktiskt exempel och rekommendation från grym SEO-blogg: MOZ.com

För att hjälpa er på traven med hur en <title> tagg kan skrivas så ska jag här nedan citera ett förslag från en grymt bra sökmotoroptimerings blogg på nätet på vilken form man kan skriva för ett bra resultat:

Primary Keyword – Secondary Keyword | Brand Name

Sist men inte minst, tänkte jag även nämna en ”guideline”/måttstock som ni kanske vill överväga att följa när det gäller hur många tecken en <title>-text bör bestå utav för att synas på bästa möjliga sätt hos diverse sökmotorer – även detta inspirerat från ovan SEO-blogg.

MOZ.com rekommenderar alltså 55 tecken för att vara på säkra sidan då detta tydligen presenterar <title>-texten på bästa möjliga sätt i 95% av fallen (se länk ovan), annars säger de även att 50-60 tecken brukar vara rekommenderade mängden tecken för en <title>-text.

Undantag till rekommendationen och vad det kan leda till

Dock så anser jag själv att det är OK att överskida denna gräns Om* du anser att du kanske fått med det allra viktigaste på de första 55 tecknen, men ändå vill fortsätta fylla ut med innehåll – det utfyllda innehållet kommer dock inte att hjälpa mycket med sökmotorernas indexering av din sida – däremot kanske det kan hjälpa besökare om de skulle kolla på din <title>-text för att få mer information om sidan som alltid finns tillgängligt.

För vad som händer om du skulle överskida säg 55 tecken i din <title>-text hos sökmotorerna är egentligen bara att de ”skär av” överskottet så att det inte syns med i sökresultats rubriktexten på Google. Och då ersätts helt enkelt ditt överskott av 3 st. ”punkter” (), istället för resten av <title>-texten <- som jag visat här till vänster inom parenteserna.

Testa själva – med hjälp av <title> text emulator

Om ni vill testa hur potentiella <title>-texter ser ut och fungerar så kan ni kolla ovan angivna länk där MOZ.com även delar med sig av en <title>-text emulator verktyg för att testa <title>-texter och se hur de blir. Kanske kan vara användbart, roligt och intressant :)

Värt att tänka på när ni skräddarsyr just er <title> text

En annan grej värd att tänka på(!) är att även dina mellanslag räknas in i de 55 tecknen man bör hålla sig till!

Slutkläm

Då tror jag vi kan anses vara klar-informerade om vår <title>-text och hur man skriver denne för bästa möjliga sökmotoroptimerings resultat på sidan, i nästa inlägg kommer jag att gå igenom meta-taggar och vad de används till och hur de fungerar :)

Vi kommer där titta närmare mer specifikt på meta-taggarna för: keywords/nyckelord på sidan, description/beskrivning för sidan, såväl som regler för hur indexeringsrobotar som ”crawlar sig in”/besöker sidan skall/får lov att indexera den- och dess sammanlagda innehåll via: meta-robots taggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *