Introduktion till On-page sökmotoroptimering (SEO) – Sist men inte minst- ”Content-Aware-Typing” – genomtänkt innehållsskrivande och varför det kan vara viktigt!

Denna del av Introduktion till On-page sökmotoroptimering (SEO) syftar till att informera er om vikten av att ha bra och kvalitativt innehåll på ens webbsida.

Detta har blivit desto viktigare på senaste tiden då sökmotorerna lägger mer och mer fokus på indexering av en webbsidas själva innehåll. Så då kan det vara smart att skriva väl genomtänkta texter eller anlita någon för att göra det om man är i jättebehov av stark sökmotoroptimering, tror de brukar kallas CopyWriters, de som jobbar med att skriva sökmotorinriktade texter till webbplatser.

De brukar ta betalt per ord som skall skrivas, vissa tar till och med betalt per tid som lagts ned på att göra research och skriva texten. Om det inte är sån kris dock så ni överväger att anlita någon för att göra det till ett ”professionellt jobb”, så hade ni kunnat försöka att bara tänka lite extra på vad innehållet säger, till vem innehållet talar, vilka ord som använts i innehållet – avancerade (mindre del av befolkningen som känner till orden?), för enkla (kan få det att verka som texter är skrivna av folk utan utbildning), ha rubriker som fångar intresset av dig själv framförallt, men som du även kan föreställa dig att folk hade kunnat söka på för att läsa mer om just det ämnet.

Rubriker är speciellt viktigt då dessa verkar utgöra en stor roll för innehålls sökmotoroptimeringen. Plus att de på ett bra sätt erbjuder en god struktur för sidans textinnehåll som är lätt för både dig själv som skriver, såväl som dina besökare att följa med i, än om du inte hade haft några rubriker överhuvudtaget, och bara ren text i stora mängder t ex.

Dålig erfarenhet och eventuell nackdel med professionella CopyWriters

Ibland funkar det, ibland inte lika bra. Jag har varit med om att en webbplats ägare anlitade copywriters som antingen saknade kunskap/intresse för vad hans sida stod för och gjorde, och förmodligen var alldeles för fokuserade på vilka ord som skulle framhävas att de helt hade tappat greppet om bra svenska meningsbyggnader, röd tråd i texterna, och liknande. Detta gjorde att allt bara lät som skit när man läste det. Det var svårt att följa med i texterna, där fanns inget sammanhang överhuvudtaget, var på gränsen till Lorem Ipsum Dummytext fast med inriktning på ”x” antal specifika termer :P Det kan helt enkelt bli för mycket av det goda ;)

Eventuella nackdelen med professionella copywriters är som ovan exempel visade dels – att de kanske maler sönder alla texter på sidan för att inte säga någonting till dina besökare, utan i stort sett bara till sökmotorindexerings robotarna, en annan eventuell ”nackdel” kan vara att de inte känner din verksamhet/webbplats som du själv gör och det kanske därför hade gett bättre resultat om du själv hade skrivit texterna för webbsidan. Å andra sidan är det mycket jobb, men det är helt upp till er, er webbsida, ert innehåll :)

Blir ju också en liten extra kostnad som man får ta med i beräkningarna för om det beräknas vara värt det jämfört med potentiella sökmotoroptimerings resultat producerade texterna kan ge.

Låt dock inte en dålig erfarenhet förstöra helheten

Professionella CopyWriters finns nog både som bra och dåliga – som allt annat här i världen, och de som verkligen kan sin sak, de är fantastiskt duktiga! De får texterna att kännas ”perfekta” när man läser de, varenda ord känns genomtänkt utan att falla ur sammanhanget och har ständig koll på sin röda tråd. Där finns inte ett för mycket överflödiga ord för att få sagt det man vill säga med sin text, och där finns inte heller ett för lite ord, allting är perfekt balanserat. Rubrikerna brukar vara slagkraftiga och koncisa med exakt rätt mängd ord.

Slutkläm

Termen jag använde i min rubriktext: ”Content-Aware-Typing” var ett eget påhitt som jag tyckte passade vad denna del av sökmotoroptimering handlade om – tror dock inte att det är en formellt antagen term, men man vet aldrig – idag verkar vi ju trots allt ha termer för nästan allting i vårt samhälle ;P På svenska skulle ju Content-Aware-Typing motsvara: innehållsmedvetet skrivande, eller något i den stilen :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *