Att inspektera HTML-kod för webbsidor du besöker i webbläsaren, brukar inte vara svårare än att högerklicka på webbsidan, och välja ”inspektera-källkod”, eller granska källkod, eller liknande. Källkoden för en webbsida brukar oftast syfta till HTML-koden (kan även inkludera JavaScript och CSS-kod dock).
I Google Chrome verkar alternativet heta ”Visa sidkälla” såvitt jag kan se just nu i version 41.
För att sen leta sig fram till specifika element finns där tricks man kan använda sig av, t ex. [CTRL + F] för ”find”/hitta på svenska, för att hitta/identifiera antingen text som står skriven på webbsidan, eller kanske element man är ute efter.
På detta sätt att inspektera hur andras källkod ser ut kan man lära sig mycket om att skapa egna webbsidor, genom att lära från hur andra gjort det, man kan till-och-med låna av deras källkod om man hittar något man gillar(!). Var vaksamma här dock så ni inte ”lånar” något som ni inte har tillåtelse till! Vissa är okej att man lånar kod från deras sidor, andra är inte lika okej med det..
Se till att ni vet vad som gäller innan ni gör något :)
Mer avancerad och praktisk inspektion av källkod
Idag finns en mer avancerad form av inspektering av källkod som jag kommer ta upp i ett helt eget inlägg som sen kommer att länkas till härifrån när väl publicerat. Detta sätt är nämligen granskning av komponenter via antingen Google’s Code/Web Inspector (tror jag det heter), eller Mozilla Firebug och liknande. Dessa verktyg har blivit något av min egna preferens för inspektion av källkod det senaste året, då de erbjuder ett väldigt brett utbud av användbara och bra funktioner!
Mer om dessa senare som sagt :)
Hej super bra blogg!
Jag är nybörjare och det är intressant allt som du skriver om.
Tack! Vad roligt att du gillade innehållet :D kom gärna med förslag på frågor som du tycker inte kanske togs upp men som du hade, eller om du har allmänna förslag till förbättringar som kunde göras :) Önskar dig Lycka till med allt! :)