Information till läsare

Vi skriver främst för personer med ett intresse för webbdesign och webbutveckling, men även för andra nyfikna på ämnet! 😉

Antaganden gjorda vid skrivande av inlägg

Vi kommer utgå från att de personer som läser våra inlägg har hyfsat goda kunskaper inom engelska (gärna omkring gymnasial nivå). Samt en god datorvana sedan tidigare! (gärna lite över nybörjare, typ “medel-erfaren”) Detta så att de är vana vid hantering av webbläsarflikar och att surfa på nätet utan problem. God kännedom om grunderna helt enkelt 😉
Detta kan behövas då vi kommer länka både internt för webbdev-essentials.net bloggsidan, men även globalt till andra utomstående webbsidor som referenser i våra inlägg.

Samt så antar vi att de åtminstone har grundläggande kännedom om Windows operativsystem (gärna Windows 7 (utifall vi skulle skriva om tips på utvecklingsmiljö)).

Antaganden förklarade

Ovan antagande om kunskaper inom det engelska språket, då flertalet av våra artiklar och inlägg kommer att skrivas med inslag av engelska termer, även om vi kommer försöka förklara och översätta det mesta.

Antagandet för grundläggande kunskaper inom Windows operativsystem gäller då våra demonstrationer kommer att baseras på genomförande på Windows 7 64-bitars Ultimate maskin och utvecklingsmiljö- med Notepad++, XAMPP och FileZilla bland andra, som vår valda utvecklingsprogramvara.

Kronologiskt skrivande av inlägg med avsikt till progressiv vidareutveckling hos läsaren

I början kommer våra inlägg främst rikta sig till nybörjare och att ge tillräckliga grundläggande kunskaper inom diverse användbara område för webbdesign och webbutveckling för att kunna hänga med i senare inlägg.

Dessa områden kommer att vara t ex: HTML5, CSS & CSS3, PHP, jQuery, On-Page SEO, Mozilla Firebug & Google Developer Tools, Produktionstester, åtgärder och kontroller, Databaser & SQL, Google Analytics, Etablering av utvecklingsmiljö i Windows 7, Goda praktiker värda att överväga vid kodning, m.fl. andra.

Detta för att senare kunna gå in lite mer på djupet av respektive område, såväl som att kanske göra ett “stort” webbprojekt tillsammans där processen dokumenteras och kan följas av läsare för att ta fram en fullfjädrad webbsida.

Projekt som sammanfattning av genomgångna kunskaper

Som nämndes ovan så kan det mycket väl hända att jag i framtiden utvecklar “projekt” där flera olika delar inom webbutveckling spelar in, och detta kommer då dokumenteras och demonstreras för att visa på hur de olika delarna samverkar för att bilda det hela systemet.

Ett exempel på sådant projekt såhär på rak arm, skulle kunna vara en mall för webbsida- där PHP samverkar med CSS (eller LESS (JavaScript bibliotek för funktionsberikat CSS-kodande)) och HTML5 där PHP står för back-end funktionalitet, CSS (/LESS) står för stilar och HTML5 står för markup och semantik. Och man skulle även eventuellt kunna köra JavaScript ovanpå allt för att ta hand om beteende för sidan. Så ser man hur varje enstaka del fungerar och hanterar sin respektive del i det hela systemet, till exempel.

För MAC och Linux användare

För Mac och Linux-användare kommer jag att skriva en guide för hur man kan skaffa Notepad++ (som vi mestadels kommer att utveckla i) för Mac via Virtualisering och för Linux (i vårt fall Ubuntu OS), om detta skulle vara av intresse. Dock kommer även länk till sida med tips för vad som kan vara användbart för Mac-utvecklare om dessa inte känner för att utveckla i virtualisering och hellre vill köra “pure” Mac 😉 Jag kan förstå om man hellre väljer det som Mac användare, då virtualisering kan vara krävande resursmässigt! (Även för en bra dator!)

Notepad++ är definitivt inget krav.. Enda anledningen för att kanske överväga att skaffa det, är då vi kommer utveckla i det för inläggen är att det är min egen personliga preferens, såväl som ett väldigt lätt alternativ för nybörjare att sätta sig in i med all funktionalitet man kan tänkas behöva, tillsammans med ett användbart utvecklings-gränssnitt.

Potentiella framtida användningssyfte för sidan

Denna sida kommer även- är min förhoppning- att kunna vara en mycket god referenssida som kan nyttjas av t ex. gymnasieelever inom t ex. teknikprogrammet med webbdev inriktning, såväl som högskole- och universitets-studerande inom ämnet. Men även yngre personer med ett intresse för att lära sig webbdesign och webbutveckling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *